Tipy, jak napsat skvělý životopis

CV (Curriculum Vitae) neboli životopis funguje v podstatě jako filmová upoutávka. Pokud vás zaujme, chcete vidět celý film. Na konci filmu pak zhodnotíte, zda se vám film líbil či ne. Personalistu potřebuje také během chvilky zaujmout svým životopisem, stejně jako filmová upoutávka diváka. Pokud zaujme, divák chce vidět celý film. V případě výběrového řízení to znamená, že váš životopis zaujal a personalista vás chce pozvat na pohovor, aby se pak mohl rozhodnout, zda jste tím nejvhodnějším uchazečem. Správně sepsaný životopis funguje v podstatě jako taková vstupenka na pohovor. Proto jsme sepsaly pár tipů, abyste měli možnost těchto „vstupenek“ (pozvánek) na pohovor získat co nejvíc.

Pozorně čtěte, co po Vás budoucí zaměstnavatel chce.

V inzerátu se dozvíte, co bude vaší náplní práce. Pokud jste již v minulosti něco podobného dělali, je dobré to v životopisu vyzdvihnout. Někteří zaměstnavatelé společně s životopisem chtějí zaslat například motivační dopis nebo nějaký certifikát. Dbejte na to, ať se k personalistovi dostanou všechny potřebné dokumenty najednou. V tom lepším případě si personalisté dokumenty vyžádají. V tom horším případě vás díky nedbalosti nezařadí do výběrového řízení.


Vše pište stručně a srozumitelně.

Při sestavování životopisu se snažte nepřekročit dvě stránky. Doporučuje se uvádět 5 až 10 posledních zaměstnavatelů. Začněte tím, kde jste pracoval/a naposledy, aby si to zaměstnavatel přečetl nejdříve. Dále pokračujte sestupně. Ke každé pozici napište přibližně pět hlavních bodů, co práce obnášela a jaká byla vaše zodpovědnost. Personalista se vás doptá na pohovoru, pokud bude chtít znát více detailů. Absolventi mohou místo dosavadní praxe vypsat brigády při studiu nebo popsat nějaký zajímavý školní projekt/úkol.


Nikdy do životopisu nepiště něco, co neumíte.

Na každou věc, kterou máte v životopisu napsanou, se může personalista na pohovoru zeptat. Na vše, co do životopisu napíšete, si sami v duchu řekněte, co bych odpověděl/a, až se mě na to zeptají. Tato příprava vám pomůže na pohovoru rychle reagovat. Dejte si pozor i na to, co píšete do sekce zájmy. Například, když rádi čtete, je možné, že budete vyzváni k tomu sdělit posledních pár knih, které jste přečetl/a. Můžete být i vyzváni ke shrnutí děje.


Dbejte na to, aby v životopisu nebyly chyby.

Chyby a překlepy do životopisu opravdu nepatří. Životopis funguje jako vaše vizitka a je potřeba s ním udělat dobrý dojem. Pokud budete mít životopis pěkně zpracovaný, praxe bude odpovídat požadavkům pozice, ale personalista objeví hrubky nebo překlepy, nebude se mu chtít vám ani zavolat. Poproste někoho z rodiny, ať vám životopis přečte. Může si všimnout chyb, které jste přehlédli a zároveň vám může říci, zda všemu, co je v životopisu napsáno rozumí.


Pečlivě rozmyslete, zda vůbec a jaká fotografie do životopisu patří.

Když není napsáno v inzerátu, že je fotografii potřeba přiložit, nemusíte jí řešit. Pokud ji ale chcete budoucímu zaměstnavateli poskytnout, je ideální volbou fotografie obličeje. Žádné fotky z výletů, s kamarády nebo třeba oříznutá fotka, kde někomu zůstalo rameno. Mějte na paměti, že tato fotka má vypovídat o vaší profesionalitě a serióznosti.


Při vytváření životopisu se inspirujte na internetu.

CV si můžete připravit sami nebo využít předpřipravených šablon, kterých na internetu najdete hned několik. Prostřednictvím formulářového průvodce vyplníte své údaje a následně si můžete životopis stáhnout bezplatně do svého počítače.


Naše doporučení, kde si můžete vytvořit pěkný životopis:

www.zivotopisy.cz/zivotopis-vzor
www.jobs.cz/poradna/stahnete-si-3-sablony-zivotopisu/
www.profesia.cz/napsat-zivotopis/
www.canva.com


Portály zivotopisy.cz, jobs.cz, profesia.cz nabízí službu, kde si můžete vytvořit nejen životopis, stáhnout si ho, ale i můžete váš životopis zveřejnit pro firmy či personální agentury, které mají do databáze životopisů přístup. Personalisté si vás pak mohou snadno dohledat podle vašich zadaných kritérií a přímo vás kontaktovat.


Posledních pár rad závěrem:

Nebojte se reagovat na pozice, které si myslíte, že jsou pro vás nedosažitelné. Nikdy nevíte, kolik se hlásí uchazečů a zda se v blízké době nenaskytne možnost podobné pozice. Odesláním životopisu nemáte co ztratit. Udělejte si tabulku, kam si budete psát informace o pracovních nabídkách, které jsou pro vás důležité. Vypište si alespoň název firmy, pozici a jméno personalisty. Když vám pak z firmy bude někdo volat a zvát na pohovor, nepřekvapí vás to. Na pohovor vždy přijďte včas a zjistěte si maximum informací nejen o dané pozici, ale i o firmě. Pohovor je oboustranný dialog. Sepište si všechny otázky, co vás zajímají. Mějte je při pohovoru u sebe. Během pohovoru neskákejte personalistovi do řeči. Vyčkejte, až vše řekne a pak plynule navažte. Někteří uchazeči se ve snaze oslnit, hned začnou prát o slovo, což může někdy spíše uškodit.